Menu

  • Tematické vyučovanie: Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť

    Lapbook je „kniha“, zložená z mnohých interaktívnych prvkov (skladačiek), ktoré spája spoločnú tému. Jednotlivé časti tejto „knihy“ obsahujú dôležité a zaujímavé informácie k téme, ktoré sa deti učia. Názov je odvodený od slov LAP = lono a BOOK = kniha, teda „kniha do lona“.

    So žiakmi piateho ročníka sme počas hodín literárnej výchovy zavítali do obce „Povesťovo“. Témou boli regionálne povesti. Čítali sme si povesť z Najkrajšej knihy o Slovensku – Tajomstvo skalného sokola. V knihe si prečítame povesti o 76-tich slovenských mestách v slovenskom a anglickom jazyku. Vypočuli sme si povesť o Dobšinej: „Pozri, hrniec!“. Vyobrazené erby a fotografia mesta Dobšiná vďaka povesti ožila a predstavila kúsok historickej skutočnosti. Vypracovali sme lapbook. Piataci vyhľadávali a triedili informácie o povesti. Pracovali s knihou a s citáciami a textom. Žiaci kombinovali  logiku s kreativitou.

    Oficiálny formát lapbooku ale nikde zadaný nie je.  Tak to záležalo len na kreativite piatačikov, čo na jeho výrobu využili. No a výsledok stál zato, veď posúďte, akí sú žiaci tvoriví.

    VIDEO Tematické vyučovanie Tajomstvo skalného sokola

    Samozrejme odmena bola istá: 1, 1, 1, 1  – za múdrosť, tvorivosť, pracovitosť a prezentáciu pred triednym kolektívom.

    Mgr. Marína Krivanská

  • DEŇ NARCISOV

    Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine, ktorá sa tento rok koná 18. APRÍLA 2024.

    Poznáte ten pocit, keď sa strácate, keď sa vám zrúti celý svet, keď neviete, ako budete so svojím problémom ďalej žiť? A práve vtedy je pre vás vzácna akákoľvek pomoc a podpora. Pre onkologických pacientov, ktorým rakovina obráti život naruby, je jeden výnimočný deň v roku, kedy im svoju podporu môžeme vyjadriť jednoduchým gestom a pomocou v rámci svojich možností. Tohto roku je tým dňom 18. apríl 2024.

    Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky dobrovoľníkov Dňa narcisov, ktorí sa budú v tento deň pohybovať v areáli našej školy môžete pomôcť aj vy naakumulovať finančné prostriedky na konkrétnu praktickú pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám na celom Slovensku. I váš príspevok pomôže naďalej zabezpečovať BEZPLATNÉ projekty, ktoré sú realizované s poznaním potrieb a problémov onkologických pacientov. Našim dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať 255,70 €.

    Pripnutím žltého kvietku v Deň narcisov vysielame onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu.

    Svoju spolupatričnosť a solidaritu môžete v tento deň na našej škole vyjadriť aj kúskom oblečenia žltej farby, ktoré si v tento deň oblečiete.

    Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?

                                                                                                                                                 ĎAKUJEME

    Štefánia Nohavičková, zdravotnícka pracovníčka

  • EDUMA projektový deň

    V triede 4.B radi skúšame nové veci a iné spôsoby, ako sa učiť a preto sme sa nedávno zapojili do zaujímavého projektu organizácie „Eduma“. Tá pre žiakov z rôznych kútov Slovenska pripravila online projektové dni. Predchádzalo im  online školenie pre učiteľov, kde sme sa dozvedeli všetky potrebné informácie pre prípravu projektového dňa, ale aj mnoho iných zaujímavých a podnetných aktivít. Najvzácnejšou skúsenosťou však bolo stretnutie so „živou knihou“ Rebeccou, ktorá sa neskôr, počas projektových dní, predstavila aj deťom.

    V projektový deň sme hneď od rána usilovne pripravovali triedu, počítač, reproduktory, lavice, potrebný materiál...aby sme sa bez problémov mohli pripojiť, vidieť a počuť so spolužiakmi z iných škôl, ich pani učiteľkami, so Janette Motlovou (zakladateľka Eduma a tiež riaditeľka VÚDPaP), jej kolegyňami a so živou knihou Rebeccou.

    Počas dňa sme spoločne vytvorili niekoľko malých projektov, ktoré boli rôznorodého druhu aj zamerania. Deti ich priebežne prezentovali ostatným účastníkom prostredníctvom webkamery. Napriek počiatočnému ostychu verejne prezentovať svoje názory, v takejto neznámej forme, štvrtáci dokázali zrozumiteľne formulovať závery a výstupy svojich aktivít a ich vnímanie sveta bolo jedným z jedinečných kúskov tejto rozmanitej virtuálnej komunity.

    Najsilnejším momentom bolo pre mnohých stretnutie s Rebeccou, ktorej životný príbeh bol pre žiakov nesmierne inšpiratívny a ponúkol mnohé zamyslenia o ktorých sme dlho a živo diskutovali. Na záver mali deti napísať Rebecce odkaz. Obsah lístočkov pre ňu prezradil, že na toto čarovné stretnutie štvrtáci len tak ľahko nezabudnú a že empatiu a vcítenie do iného vedia bez problémov použiť aj pri stretnutí „cez obrazovku“.

    Človek by si myslel, že v tejto pretechnizovanej dobe bude online priestor príliš neosobný na silné zážitky, opak je však pravdou. Ak sa stretnú zanietení ľudia s dobrou myšlienkou, záujmom a pozitívnou energiou, môže byť výsledkom úžasný projektový deň v ktorom sme si precvičili slovenčinu, písomný aj hovorený prejav, formuláciu a kladenie vhodných otázok, kreativitu pri tvorbe textu, čítanie a počúvanie s porozumením, no aj kritické myslenie, empatiu a riešenie problémov.

    Ďakujeme za to, že sa môžeme zapájať aj do takýchto zážitkových foriem vzdelávania a veríme, že Rebecca, ktorá deti očarila, prijme naše pozvanie k nám do triedy.

    PaedDr. Erika Spiššáková

  • 13 matematických príbehov

    13 Matematických príbehov je kniha, ktorá  obsahuje  malé literárne diela, ktoré obsahujú matematické pojmy a jednu alebo viac matematických úloh. Prekážkami pre hrdinov príbehu sú matematické úlohy, ktoré sú súčasťou deja. Čitatelia sú motivovaní tieto úlohy vyriešiť. Príbehy a úlohy k nim sú určené pre žiakov a žiačky 3. – 9. ročníka ZŠ a pre každého, kto má rád čísla či hlavolamy, bez rozdielu veku.

    Publikácia je pokračovaním legendárnej knihy 16 matematických príbehov, ktorá vyšla v r. 1983  a jej hlavným autorom je Prof. RNDR. Milan Hejný, CSc. Niektoré príbehy sú prevzaté a upravené z pôvodnej knihy, ďalšie sú celkom nové. Posledný príbeh, ktorý bol vybratý z viacerých žiackych príbehov prihlásených do súťaže ako najvydarenejší, napísali naše tri žiačky Základnej školy Eugena Ruffínyho v Dobšinej Ema Bao Anh Le Huu, Lucia Horváthová a Zuzana Lefflerová.

    Táto kniha bola  vydaná v decembri r. 2023 a oficiálne bola pokrstená 22.3.2024 na úvodnej  prednáške konferencie  UČÍME PRE ŽIVOT 2024 v Poprade, ktorej sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva školstva Slavomír Partila a viac ako 370 pedagógov z celého Slovenska. Na tento krst  knihy boli pozvané aj naše žiačky, ako autorky príbehu Dobšinská ľadová jaskyňa. Kniha bola pokrstená hracími kockami, z ktorých dievčatá dostali po jednej na pamiatku. Účastníkom konferencia sa po samotnom krste knihy prihovoril cez video nahrávku aj sám prof. RNDr. Milan Hejný, CSc. 

    Táto slávnostná udalosť bola odmenou pre naše žiačky  a veríme, že aj ďalšou inšpiráciou k tvorivosti .

    Knihe prajeme veľa čitateľov, ktorí pri jej čítaní  a riešení úloh zažijú veľa zábavy.

    Mgr. Mária Hutníková, Mgr. Zuzana Lefflerová

  • Hviezdoslavov Kubín 2024 – školské kolo

    Hviezdoslavov Kubín je príležitosťou pre mladých umelcov preukázať svoj umelecký talent, ale aj pre nás všetkých, aby sme sa inšpirovali a hľadali krásu v slovenskom jazyku. Slovenská literatúra je bohatá a plná hlbokých myšlienok, vášnivých príbehov a poetických zvukov.

    V marci sa uskutočnilo školské kolo v interpretácii poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Každoročne sa táto krásna súťaž realizuje v priestoroch našej školy.

    Naša odborná porota – v zložení: Mgr. Andrea Brondošová, Mgr. Jana Mikolajová a Mgr. Soňa Plutová, Mgr. Marína Krivanská – mala naozaj neľahkú úlohu, aby vybrala tých najlepších...

    Napokon bol jej verdikt nasledovný:

     

    I. kategória – poézia:

    1. miesto: Juraj Novotný

    2. miesto: Eva Laliková

    3. miesto: Adam Rešovský

     

    I. kategória – próza:

    1. miesto: Simona Vikartovská

    2. miesto: Lukáš Gunár

     

    II. kategória – poézia:

    2. miesto: Klaudia Gvizdová, Dávid Vikartovský

    3. miesto: Ján Slovák, Alexandra Majerčáková

     

    Čestné uznanie:

    Eva Augustiňáková

    Alexandra Ondrejčíková

    Karolína Máliková

    Zuzana Lefflerová

    Karolína Kolláriková

    Tobias Holmok

    Lucia Oláhová

    Filip Mihok

    Branko Tokarčík

     

    Ďakujeme našej porote, pedagógom, rodičom, starým rodičom za prípravu a všetkým zúčastneným deťom za príjemne strávené popoludnie a hlboký umelecký zážitok.

    Mgr. Marína, Krivanská, Mgr. Soňa Plutová

  • Aj predškoláci z MŠ P. J. Šafárika navštívili našu školu

    Predškoláci z MŠ P. J. Šafárika navštívili s veľkým očakávaním našu školu. Najprv nazreli do tried k prvákom a potom sa vybrali k starším žiakom. V triede tretiakov sa na chvíľu stali ozajstnými žiakmi. Ukázali čo vedia napísať na tabuľu, ako vedia počítať. Skladali obrázky a budovali stavby z kociek. Spolu s tretiakmi si zacvičili a zaspievali. Po návšteve v triede si prezreli priestory našej školy- oddychovú zónu. Tu sa s radosťou pristavili pri stolnom futbale. Na záver dostali Pamätný list ako spomienku na prvý deň v škole a drobné darčeky. Verím, že budúcim školákom sa v našej škole páčilo a v septembri sa s veľkou radosťou a elánom pustia do plnenia svojich prváckych povinností.

    PaedDr. Štefánia Zahoranská

  • Deň otvorených dverí v našej škole

    "Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“

    J. Winterson

    Dvere našej školy sa otvorili 13. marca 2024 a budúci prváci v sprievode svojich rodičov mali možnosť vstúpiť do sveta J. K. Rowlingovej, autorky knižnej série Harry Potter. Vzácnych hostí privítali žiaci prvého stupňa spoločne s pani zástupkyňou a pani učiteľkami. Predškoláci spolu s rodičmi postupne odhaľovali „tajomné komnaty“, v ktorých ich čakali rôzne aktivity. Ako prvú sa im podarilo odhaliť školskú knižnicu, kde mali možnosť nahliadnuť do jej knižných pokladov a porozprávať sa s pani učiteľkou aj o knihách, ktoré by si chceli v budúcnosti prečítať. Deti sa veľmi potešili záložke s ich obľúbeným hrdinom. Predškoláci sa najprv rozhýbali v  náučno-relaxačnej zóne a následne si vyskúšali školské lavice, kde na nich čakali lákavé aktivity pre bystré hlavičky, zábavná interaktívna tabuľa a knihy s múdrymi interaktívnymi perami. V ďalšej „tajomnej komnate“ si spoločne s pánom učiteľom zaspievali a zahrali na hudobných nástrojoch. Hravé aktivity na podporu jemnej motoriky si predškoláci s nadšením vyskúšali v respíriu, kde si svoju šikovnosť overovali i na tabletoch. Kým si rodičia so záujmom prezerali priestory a učebne školy, ich ratolesti sa vyšantili na našej interaktívnej podlahe Funtronic. Po odhalení všetkých „tajomných komnát“ na nich čakalo občerstvenie, kde sa mohli posilniť i chutnými muffinami od našich šikovných pani kuchárok. Svoju návštevu na našej škole potvrdili predškoláci podpisom a odtlačkom prsta na strome, ktorý symbolizuje ich budúcu súdržnosť v prvom ročníku. Okrem zážitku a pekných spomienok si deti odniesli balóniky, záložky, ceruzky a omaľovánky s motívom Harryho Pottera. Oceňujeme ich šikovnosť a zvedavosť a sme si istí, že v prvom ročníku sa stanú nerozlučnými kamarátmi, akými sa stali práve vďaka spoločne navštevovanej škole i Harry, Ron a Hermiona.

    Kolektív 1. stupňa ZŠ

  • Návšteva predškolákov

    Dňa 6.3.2024 zavítala do našej školy  vzácna návšteva predškolákov z materskej školy s ich pani učiteľkami. Prezreli si školu: triedy, učebne, oddychové zóny. V triede ich privítali  malí prváci s  pani učiteľkou, ktorí sa s nimi podelili o školské lavice, aby si predškoláci mohli vyskúšať, aký je to pocit byť v škole.  Zoznámili sa nielen so školskými lavicami, ale mohli si prezrieť šlabikáre i písanky. Samozrejme sa všetci spolu aj učili. Prváci sa pochválili  ako  zvládajú  abecedu, názorne ukázali svoje čitateľské a pisateľské zručnosti. Predškoláci si vyskúšali  písanie prácu na tabuľu, zistili, že to vôbec nie je ťažké. Ukázali nám akí sú šikovní a zruční. Spoznávali číslice a preskúšali  si svoje matematické predstavy.

    Predškoláci svoju prvú hodinu v škole zvládli veľmi dobre, boli veľmi usilovní. Dokázali svojím budúcim spolužiakom, že sú už veľkí a učenie v prvej triede hravo zvládnu. Pani učiteľka  ich  odmenila pamätným listom z prvej hodiny strávenej v ozajstnej škole.                                                                                                             

    Veríme, že sa im v našej škole  páčilo a už sa do nej  veľmi tešia.  A keď v septembri nastúpia do 1. triedy, želáme im, aby mali z učenia radosť, aby si našli veľa dobrých  kamarátov a mali dobrú pani učiteľku. 

    Mgr. Zuzana Lefflerová

  • Náš pestrý výlet do okresného mesta

    Pred pár dňami sa spolužiaci z 2.C a 4.B, so svojimi pani učiteľkami, pani asistentkou Innkou a dvoma ochotnými mamkami mohli vďaka OZ Detstvo deťom zúčastniť skvelého výletu. Zorganizovala a sprevádzala nás naša domčeková kamarátka Berny. Vyrazili sme autobusom z Dobšinej a už počas krátkej cesty do Rožňavy sme si zopakovali obce, akými prechádzame cestou do okresného mesta, veľa dopravných značiek a pokyny semaforov.

    Keď sme dorazili do Rožňavy, vo dvojiciach sme sa organizovane presunuli do Gemerského osvetového strediska, kde sme sa rozdelili do dvoch skupín. Mladší žiaci začali tvorivými aktivitami a starší štvrtáci si užili premietanie dokumentárnej interaktívnej prezentácie, spojenej s výkladom, v útrobách nafukovacej hvezdárne. Premietanie žiakov očarilo a odniesli si veľa nových poznatkov, napriek tomu, že terminológia bola pomerne náročná pre 4.ročník. V tom čase druháci usilovne pracovali na svojich výrobkoch z hliny, plstených fúzikoch a maľovaných drevených srdiečkach. Po ukončení jednotlivých blokov sa žiaci spoločne nadesiatovali na slniečkom zaliatom dvore.

    Po občerstvení sme si stanovištia vymenili. Druháci si v „nafukovacom vesmíre“ pozreli vzdelávaciu rozprávku a osadenstvo 4.B sa rozdelilo ku kreatívnym dielničkám, kde si tiež vyrobili maľované srdiečka a hlinených čertíkov. Namiesto fúzikov však vyrábali nádherné drôtené srdiečka. Všetky výrobky sa našim deťom náramne vydarili a tety inštruktorky nás pochválili aj za slušné a pekné správanie.

    Plní nadšenia, dojmov a krásnych zážitkov sme sa presunuli na autobusovú stanicu, kde nás už čakal „náš“ autobus. Niektoré deti boli tak vyčerpané intenzívnymi podnetmi, že cestu domov prespali. V škole na nás čakali ešte tety kuchárky s obedom a tým sa nás krásny spoločný výlet skončil.

    Ďakujeme Gemerskému osvetovému stredisku a OZ Detstvo deťom za to, že sme sa mohli zúčastniť tejto skvelej spoločnej jazdy

    PaedDr. Erika Spiššáková

  • Deň otvorených dverí pre predškolákov

  • Karneval v ŠKD

    Dneska máme veľký bál,

    hurá je tu karneval!

    Kolektív ŠKD

  • Kellnerova Poloma

    Kellnerova Poloma – krásne podujatie – súťaž v prednese poézie a prózy. Peter Kellner Hostinský sa narodil v Gemerskej Polome. Bol obdivuhodným človekom, blízkym spolupracovníkom Ľudovíta Štúra, spisovateľom, novinárom, historikom, filozofom. Jeho básnická tvorba bola plná citu k Slovensku. A práve túto oblasť jeho tvorby sa v Gemerskej Polome rozhodli priblížiť.  Súťaž prispieva k vyhľadávaniu talentovaných a nadaných žiakov a študentov v oblasti umeleckého slova. Medzi talentovaných recitátorov, ktorí reprezentovali našu školu  patrí Lukáš Gunár, Jakub Krupár, Klaudia Gvizdová, Dávid Vikartovský. Naši šikovní žiaci svojou interpretáciou hlbšie spoznali literárne hodnoty, prehĺbili si literárne poznanie, tvorivosť.

    Žiakom ďakujeme za reprezentáciu Základnej školy v Dobšinej. Základná škola v Dobšinej získala Pamätný list za aktívnu účasť v súťaži v prednese poézie a prózy Kellnerova Poloma.

     

    Mgr. Marína Krivanská, Mgr. Soňa Plutová

  • Žiaci prvého stupňa absolvovali úvodný lyžiarsky kurz

    Zima je čarovná nielen počas výdatnej sánkovačky či guľovačky. Lyžovanie je fantastická pohybová aktivita, ktorú každoročne podporuje aj naša základná škola. Preto sme sa tento rok rozhodli zorganizovať po prvýkrát aj lyžiarsky výcvik pre žiakov prvého stupňa.    

    V dňoch 21.2. - 23.2. žiaci tretieho a štvrtého ročníka ZŠ Eugena Ruffinyho absolvovali svoj prvý lyžiarsky kurz. Výcvik prebiehal v stredisku SKI GUGEL MLYNKY na malom vleku pod vedením skúsených pedagógov. Žiaci boli rozdelení do troch skupín podľa úrovne zvládnutia základných lyžiarskych zručností. Lyžiari, ktorí boli zaradení do prvej skupiny ovládali základné samoobslužné činnosti, jazdu v obojstrannom prívrate a jazdu na vleku. Zdokonalili a zlepšili svoju techniku a rozšírili ju o ďalšie činnosti. Žiaci prvej a druhej skupiny sa zoznámili s lyžiarskym výstrojom, so základnými lyžiarskymi zručnosťami a s pravidlami, ktoré musí každý správny lyžiar poznať a dodržiavať. Kvôli nepriazni počasia sme posledný výcvikový deň strávili rôznymi súťažami ako slalom na suchu či obutie sa do výstroja na čas.

    Všetci absolventi výcviku získali diplom a sladkú odmenu. Veríme, že si svoj prvý kurz veľmi užili a že sa s rovnakým nadšením zúčastnia aj ďalších kurzov.

    Mgr. Veronika Hamráková, Mgr. Zuzana Lefflerová, Mgr. Branislav Šmelko

  • Deň sv. Valentína

    „Posielame lásku všetkým ľuďom“

    Láska má rôzne podoby, Deň svätého Valentína je oslavou lásky, ktorú dávame, alebo dostávame. Najlepším spôsobom, ako vnášať lásku do svojich životov, je nájsť ju v sebe, aby sme ju mohli rozdávať ďalej. Žiaci našej školy sa rozhodli na Deň svätého Valentína poslať „Lásku všetkým ľuďom„ a  to symbolicky vypustením balónov v tvare srdca z námestia v našom meste.

    Mgr. Janka Flochová

  • KARNEVAL

    Fašiangy, ktoré nasledujú po vianočnom období a končia pred Veľkým pôstom, symbolizujú obdobie prechodu od zimy k jari. Je to čas zábav, veselia, kedy sa do hojnosti spievalo a tancovalo, jedlo a hodovalo. Sú oslavované tými najrôznejšími spôsobmi na celom svete. Na Slovensku majú fašiangy tiež najrôznejšie podoby – v závislosti od zvykov v jednotlivých regiónoch. Jeden zvyk je však všadeprítomný. Sprievod masiek nesmie chýbať žiadnym správnym fašiangom. U nás v škole sa táto tradícia tiež stala pekným zvykom. Stredajší deň sa niesol v znamení priateľských rozprávkových bytostí, zvieratiek aj hrôzostrašných masiek. Dopoludnie prebehlo formou vyučovania v maskách a popoludní to naše masky roztočili veľkým karnevalom na chodbách našej školy. Na záver dostali aj sladkú odmenu. Veľká vďaka patrí rodičom za krásne masky, pani učiteľkám za prípravu karnevalového vyučovania a tiež rodičovskej rade za finančný príspevok.

    Mgr. Viera Bubenčíková

  • Lyžiarske preteky O cenu snehuliaka

    Za pravého zimného počasia sa uskutočnili 5. februára 2024 v lyžiarskom stredisku Mlynky preteky v zjazdovom lyžovaní pre žiakov základných a stredných škôl O cenu snehuliaka. Organizátorom bol Olympijský klub Gemer, pretekov sa zúčastnilo celkovo 56 lyžiarov. Boli to žiaci základných škôl regiónu. Pretekári boli rozdelení do štyroch skupín podľa vekových kategórií, mali pripravený obrovský slalom s pätnástimi bránkami, ktorý absolvovali v dvoch kolách. Víťazom sa stal pretekár, ktorý dosiahol v súčte najlepší celkový čas. Mnohí pretekári predviedli technicky veľmi pekné jazdy. Víťazi jednotlivých kategórií boli v závere podujatia odmenení.

    Z našej školy sa pretekov zúčastnil traja žiaci, ktorí nás úspešne reprezentovali. V kategórii 8. - 9. ročník  sa Matej Leffler (IX.A) umiestnil na 1. mieste a Ján Kollárik (IX.A) na 2. mieste, v kategórii 5. - 7. ročník sa na 2. mieste umiestnila Zuzana Lefflerová (VI.A).

    Všetkým zúčastneným blahoželáme a prajeme veľa chuti do ďalšieho športovania.

    Mgr. Veronika Hamráková

  • Ekonomická olympiáda

    Dňa 26.1.2024 sa naša škola zapojila do druhého ročníka Ekonomickej olympiády pre základné školy. Školského kola sa zúčastnili žiaci deviateho ročníka. Testovanie prebiehalo online v počítačovej učebni. Žiaci vypĺňali test, ktorý obsahoval 25 otázok z oblastí ako úvery a hypotéky, poistenia či rôzne formy sporenia. Nedá nám nespomenúť, že do tejto olympiády sa zapojili žiaci z celého Slovenska. Bolo to približne 6000 žiakov a okolo 214 škôl. Žiaci zvládli tieto otázky na veľmi vysokej úrovni, najlepšie sa umiestnili Adam Čipka a Nela Korfantová 9.A, za čo im blahoželáme.

    Mgr. Veronika Hamráková

  • Oznámenie o prerušení prezenčného vyučovania

    Vzhľadom na mieru výskytu akútnych respiračných ochorení v okrese Rožňava a na vysokú absenciu žiakov v našej škole by sme Vám na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave chceli oznámiť, že od stredy 07.02.2024 do piatku 09.02.2024 prerušujeme vyučovanie v Základnej škole Eugena Ruffinyho, Zimná 190/144, 049 25  Dobšiná. Vyučovací proces bude obnovený v pondelok 12.02.2024.

  • Školy idú na repre

    Deň pred polročným vysvedčením si žiaci II. stupňa našej školy spríjemnili návštevou hokejového zápasu, v ktorom proti sebe nastúpili Aquacity Pikes a hokejová reprezentácia SR do 18 rokov. Naša škola sa tak aktívne zapojila do projektu „Školy idú na repre“, cieľom ktorého je popularizácia hokeja medzi mladými ľuďmi. Podujatie prebehlo v búrlivej atmosfére, v rámci ktorej sme si poriadne rozohriali hlasivky povzbudzovaním oboch tímov. Pre žiakov boli počas zápasu pripravené rôzne súťaže, zaujímavé ceny a samozrejme maskot Kamko.

    Ďakujeme za príležitosť podporiť azda jeden z najobľúbenejších športov na Slovensku.

    Mgr. Beáta Palacková, Mgr. Zuzana Lefflerová

  • Predvianočný výlet štvrtákov do planetária v Košiciach

    Tesne pred Vianocami, v utorok 19.12.2023, sa žiaci 4.A a 4.B vybrali na exkurziu, ktorá nadväzovala na mimoriadne zaujímavý tematický celok prírodovedy: Vesmír.

    Do planetária v Košiciach sme vyrazili hneď ráno autobusom. Už po ceste sme videli veľa zaujímavého, ako napríklad hrad Krásna Hôrka, zrúcaninu Turnianskeho hradu a celé stáda srniek, ktoré sa na nás dívali z polí pri ceste.

    Keď sme dorazili do Košíc, dali sme si malú desiatovú pauzu na stanici a potom rýchlo do planetária, kde nás čakala bohatá prezentácia. Usadili nás do velikánskych pohodlných kresiel, z ktorých sme mali skvelý výhľad na strop. Na ňom nám začali premietať skvelé hviezdne divadlo. Na vlastné oči sme si tak mohli pozrieť úkazy, o ktorých sme sa učili na hodinách prírodovedy.

    Najväčšia zábava však ešte len prišla. V priestoroch vedecko-technického centra sme sa všetci spoločne poriadne vyšantili a vyskúšali mnoho hier a prístrojov založených na vedeckých princípoch.

    Ani nevieme, ako ten čas ubehol a pomaly sme sa museli vrátiť domov. Po ceste sme si však ešte stihli pozrieť Štátne divadlo a tiež navštíviť vianočné trhy, kde si deti kúpili malé suveníry, aby im pripomínali náš spoločný výlet. Vianočné trhy nám ešte dopriali malú lahôdku - ochutnávku pečených gaštanov. Tie boli pre mnoho detí novinkou, keďže doteraz poznali len gaštany z nášho miestneho parku.

    Cestou domov sme príjemne unavení podriemkávali a cesta prebehla veľmi rýchlo a našťastie bez akýchkoľvek problémov. Všetci sme si tento výlet náramne užili a tešíme sa na ďalšie školské zážitky. 

    PaedDr. Erika Spiššáková

strana:

Právne informácie

Kontakt

Meno školy: Základná škola Eugena Ruffinyho
Email školy: zs@zsdobsina.sk
Telefón: +421 58 7941 342
Adresa školy: Zimná 190/144
049 25 Dobšiná
Slovakia
Fax: +421 58 7941 152
IČO: 35543752
DIČ: 2021644328

Mapa

Fotogaléria

Napíšte nám

Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
Meno*:
Priezvisko*:
Váš e-mail*:
Vaše otázky, pripomienky*:
Opíšte prosím text z obrázka*:
komunikujem so serverom, počkajte, prosím
* takto označené polia sú povinné